Malta


Prvi dan:

Prispeli smo na letališče v Trstu in se nato odpravili na potovanje do našega stanovanja na Malti, kjer bomo preživeli naslednjih 30 dni. Prvi dan smo si ogledali glavno mesto Malte.



Drugi dan:

Raziščemo okolico in zaključimo dan z večerjo v mestu Valleta.

Tretji dan:

Zgodaj zjutraj smo se odpravili na drug konec otoka, kjer smo uživali na plaži in se kopali v morju. Po povratku domov smo se pripravili na prihajajoče delo.

Četrti dan:

Prvič smo se odpravili na delo, kjer smo spoznali svoje mentorje in se seznanili z delom, ki nas čaka v naslednjih 30 dneh
Peti, šesti in sedmi dan:

Vsak dan smo se zavzeto lotili dela in se po napornem dnevu vrnili domov.

Peti, šesti in sedmi dan:

Vsak dan smo se zavzeto lotili dela in se po napornem dnevu vrnili domov.

RAKSA V TUJINI: DRUGI TEDEN NA MALTI

Pozdravljeni Klemen tukaj, poročam vam o drugem tednu naše prakse na Malti. Pretekli teden je bil poln zanimivih izzivov in nepozabnih doživetij. Naj vam predstavim, kako je potekal naš teden in kaj smo počeli.

Med tednom smo se po napornih delovnikih večinoma zadrževali doma. Naš apartma je udoben, ima vse, kar potrebujemo, in je odlično mesto za sprostitev po delovnem dnevu. V večernih urah smo si pogosto kuhali večerjo skupaj in se pogovarjali o tem, kaj smo doživeli čez dan. Včasih smo igrali družabne igre ali gledali filme na Netflixu. Po večerji smo se pogosto odpravili na kratke sprehode po okolici, da smo se malo razgibali in nadihali svežega zraka.

V soboto smo se odločili, da si privoščimo nekoliko daljši spanec, zato smo vstali šele ob 11. uri. Naš prvi cilj je bil obisk Narodnega akvarija, ki je bil res čudovit. Tam smo občudovali številne morske živali, od pisanih rib do mogočnih morskih psov. Po obisku akvarija smo se odpravili na sproščujoč sprehod ob plaži. Morje je bilo mirno, sonce pa prijetno toplo. Na poti smo naleteli na prijetno restavracijo, kjer smo se ustavili na kosilu. Jedi so bile odlične, še posebej sem si zapomnil okusno ribjo jed, ki sem jo naročil. Po kosilu smo se počasi odpravili nazaj proti domu, ker je že padal mrak.

Nedeljo smo začeli še bolj leno, saj smo vstali šele ob 13. uri. Po hitrem zajtrku smo se odpravili proti Popeye Village-u, zabavnemu parku, ki je bil zgrajen kot filmski set za film o Popaju. Tja smo prispeli okoli 15:30 in začeli raziskovati to slikovito vasico. Vsak kotiček je bil poln barv in zanimivih podrobnosti. Preizkusili smo se v različnih dejavnostih in se res zabavali. Po treh urah raziskovanja smo se utrujeni, a zadovoljni vrnili domov. Večer smo zaključili s filmskim maratonom in kokicami.

Aleksander in Luka sta ta teden pri CASSAR Ship Repair-u nadaljevala s svojimi kreativnimi projekti. Veliko sta delala na ustvarjanju logotipov v Canvi, fotografiranju za promocijske namene in pripravi PDF predstavitev. Njuna delovna rutina je precej intenzivna, saj se zbudita ob 8:20, ob 9:30 pa sta že na delu. Delovni dan zaključita ob 17. uri, domov pa prideta ob 18. uri. Kljub napornemu urniku uživata v delu in se veliko naučita.

Gaj je v podjetju Harbor Solutions zaposlen na nekoliko tehničnem področju. Ustvarja vmesnike za elektrodistribucijska podjetja, grafično prikazuje delovanje elektrodistribucijskih omrežij in nudi podporo strankam. Njegov dan se začne zelo zgodaj, saj se zbudi ob 7. uri in ob 8. uri že prične z delom. Delovni dan konča ob 16. uri in se nato vrne domov. Gaj se zelo zanima za

svoje delo in pogosto z nami deli zanimive podrobnosti o projektih, na katerih dela.

Kar se tiče mene, sem v podjetju Saltwave zaposlen kot oblikovalec spletnih strani in skrbnik za promocijo. Moje naloge vključujejo delo na oblikovanju spletnih strani, predlaganje sprememb spletnih strani, urejanje in ustvarjanje promocijskih sporočil ter urejanje PowerPoint predstavitev. Moj delovni dan se začne ob 8:45, ko se zbudim, ob 9:30 pa že začnem z delom. Delovnik zaključim ob 16:30 in se vrnem domov ob 17. uri. Všeč mi je raznolikost nalog, ki jih opravljam, in občutek, da prispevam k uspehu podjetja.

Drugi teden na Malti je bil res poln novih izkušenj in lepih spominov. Čez teden smo pridno delali, med vikendom pa raziskovali lepote otoka. Vsak dan prinaša nove izzive in priložnosti za učenje, tako na delovnem mestu kot v prostem času. Veselim se že naslednjega tedna in novih dogodivščin, ki jih bomo doživeli.


Tretji teden na Malti: Pripoved štirih študentov


Tretji teden našega pripravništva na Malti je bil poln dogodkov in zanimivih izzivov. Štirje študentje – jaz, Luka, Klemen in Gaj – smo vsak na svojem področju pridno delali in se učili novih veščin, ki nam bodo v prihodnosti zagotovo koristile.


Delovni teden


Luka in jaz sva teden preživela ob oblikovanju logotipov za prihajajočo restavracijo. Skupaj sva razvijala ideje, risala osnutke in usklajevala podrobnosti, da bi ustvarila prepoznaven in privlačen logotip, ki bo pritegnil bodoče goste restavracije. Naše sodelovanje je bilo produktivno in navdihujoče, saj sva se odlično dopolnjevala in skupaj ustvarila nekaj res posebnega.


Klemen je bil medtem zaposlen z oblikovanjem in popravljanjem PowerPoint predstavitev za svoje podjetje. Njegove naloge so bile zahtevne, saj je moral poleg oblikovanja poskrbeti tudi za tehnično brezhibnost predstavitev. Njegova natančnost in vztrajnost sta se izplačali, saj je bil končni izdelek odlično sprejet.


Gaj je prejšnji teden delal na grafiki, ta teden pa je iz teh grafik ustvaril vmesnik za sistem črpanja vode. Njegovo delo je bilo zelo tehnično zahtevno, a se je Gaj izkazal s svojo inovativnostjo in tehničnim znanjem. Sistem, ki ga je ustvaril, bo pripomogel k bolj učinkovitemu upravljanju vodnih virov.


Nepričakovane težave


Na žalost se je teden za Gaja in Klemena končal nekoliko neprijetno. V četrtek sta zbolela in sta morala ostati doma do konca tedna. Čeprav jima ni bilo lahko, sta se trudila čim bolje okrevati, da bi bila pripravljena na zadnji teden pripravništva.


Vikend v Valeti


Medtem ko sta Gaj in Klemen okrevala, sva z Luko vikend preživela nekoliko bolj aktivno. V petek in soboto sva z nekaj španskimi prijatelji, ki sva jih spoznala tukaj, obiskala Valeto. Bilo je čudovito raziskovati mesto, polno zgodovine in kulture. Vrnila sva se domov ob 23. uri in hitro zaspala, saj je bil dan poln dogodivščin.


Nedelja za počitek


V nedeljo sva se z Luko odločila ostati doma, da bi si nabrala moči za zadnji teden pripravništva. Počivala sva, gledala televizijo in se sproščala, saj naju čaka še nekaj pomembnih nalog in projektov, ki jih morava dokončati.


Tretji teden na Malti je bil za vse nas precej pester, poln izzivov in novih izkušenj. Kljub nekaj težavam smo se veliko naučili in pridobili dragocene izkušnje, ki nam bodo v prihodnje zagotovo koristile. Veselimo se zadnjega tedna pripravništva in novih priložnosti, ki jih prinaša.


4. Teden:

Na zacetku tedna sta Klemen in Gaj Gašper bila bolana zato sta delat šla šele v sredo. Gaj Gašper je začel delati na sistemu luči v vili od predsednika vlade Malte, Klemen je delal isto kot prejšnje tedne, Aleksander in Luka sta urejala power pointe. V prodtem času smo gledali filme. V četrtek so vsi razen Gaja Gašperja šli v Lunapark kjer so igrali zabaviščne igre in šli na rollecoasterje






Comments